“DREPTUL LA NEFERICIRE” DE LILIANA TERZIU

Autor: George Terziu     Publicat in: Confluente Literare, editia nr. 1748, 14 octombrie 2015

 

“Dreptul la nefericire” 
  
Liliana Terziu a editat 6 volume de poezie, pana acum si este la primul volum de eseuri. Acest volum de dincolo de cortina intimitatii si etaleaza, ca intr- un jurnal indraznet framantarile existentiale desprinse ca un siaj al adancurilor din suflet. Acestea se rasfrang si se rasucesc in nenumarate fatete ale unei realitati la care suntem martori toti, dar pe care ea le cunoaste cel mai bine: realitatea cotidiana a timpului prezent, femeia si pozitia acesteia in societate, iubirea versus sexualitate sau necesitate sociala, starile psihice judecate subiectiv prin prisma trairilor avute in trecut, cu reverberatiile acestora intr- un prezent neconform (melancolie, singuratate, iubire….). „Lumea mea este formata dintr-un amestec eterogen si antagonic de melancolie, visare, iubire, tristete, anxietate, mister, taceri, amintiri, angoase, lacrimi, zambete, furie, lacrimi, oboseala, rugaciuni,…” Acest modus vivendi se pare ca este felul acceptat cu seninatate, in perspectiva unei trairi dincolo de conveniente sociale si anturaje formale. Si tot ea se intreaba, putin mai incolo: „De ce sa aspir la fericire?” Raspunsul pare dur, daca nu ar fi de o sinceritate tulburatoare : „Aici, pe pamant, vreau sa traiesc pe muchie de cutit, pe marginea prapastiei, periculos, intens, incitant, complet, sa ard pe dinauntru cu o flacara vie si contagioasa, sa pot fi, dupa caz, trista, vesela, melancolica, plina de energie, suparata, exuberanta, entuziasta, amarata,…Ei, bine, da, asta vreau sa fiu, sa am dreptul de a fi nefericita ai nu abonata la idealul unei fericiri iluzorii.” Deziluziile si neimplinirile, goana dupa raspunsuri si explicatiile care cauta sa badijoneze un suflet extrem de sensibil si aparent singur, umplu volumul cu un adevarat poem in proza, in care transpare cu exactitate omul din noi, cunoscut, recunoscut sau ascuns, supus acelorasi nevoi, griji, cautari si sentimente, fie ca este barbat sau femeie. Din perspectiva Lilianei Terziu, paginile acestei carti sunt un elogiu strict adresat femeii ca partenera a barbatului, totodata o pledoarie in favoarea femeii ca individ, din punctul meu de vedere mult mai dotata intelectual decat barbatii, mai sincera si inteleapta decat ei, capabila sa sufere, sa rabde, sa spere si sa renunte la aproape tot, pentru linistea familiei, a mediului imediat. Si summa cum laudae, capabila de a da viata, cel mai minunat dar, pentru care si poate numai pentru atat, sa transformam opiniile despre femei in elogii. 
  
Apoi, cartea dezvaluie trairile autoarei, indisolubil impletite cu regrete si sperante, intr- un ghem de presupuse iluzii care se pot destrama in urma unui dor permanent si a unei pofte de viata acute. Am usoara senzatie de deja vu in multe din capitolele acestei carti, pentru ca, desi ea e scrisa de un OM femeie, ma simt dominat in calitate de OM barbat, de aceleasi stari, reverii si neimpliniri, mereu in asteptarea unor schimbari care intarzie sa apara, la fel ca cele desfasurate admirabil de autoare. Melancolia, melancolicul, stari si atitudini sunt analizate aproape ca intr- un manual de psihologie, dominant fiind sentimentul de iubire, al cautarii ei si in final, iluzia gasirii acesteia ca revelatie, in acelasi registru fiind prezentate si analizate prin cautare de raspunsuri, prin intrebari, singuratatea, frumusetea, dorintele, pentru ca, in final, capitolul „Rugaciune” sa dovedeasca adevarata stare de a fi a Lilianei Terziu, privita doar cu subiectivism si in directa relationare cu Dumnezeu, iremediabil și ireconciliabil iubind. Pentru ca, opinez aici doar ca o parere personala, iubim o singura data, restul, in cazul in care aceasta nu se materializeaza printr- o uniune pe viata, nu sunt decat cautari ale acesteia. Apoi daruim dragoste, aceasta stare e maleabila, apare si dispare, se insufleteste si piere, dureaza perioade pe care nu le poti controla, pentru ca esti sub imperiul iubirii, cauti ce inca nu s- a implinit, in timp ce langa tine ramane doar nostalgia, iluzia regasirii, visele, care se pare, sunt mai puternice decat realitatea pentru ca te poti refugia in ele si sa inchizi cutia, ramanand deliberat prada lor si singuratatii. Dar cautand, mereu cautand paleative pentru starea de bine si multumire, in ciuda unei realitati din ce in ce mai greu de acceptat de cei care inteleg si au gasit adancul cuvintelor si adevarul din ele. Asa cum a reușit Liliana Boian Terziu, dincolo de masca unei femei impenetrabile, care- si ascunde intelepciunea ateniana sub o masca aparent afroditica… 
  
Cred ca aceasta carte ar trebui citita de toti barbatii. Felul in care se descopera Liliana Boian Terziu este comun tuturor femeilor, celor care inteleg si celor care inca mai cauta raspunsuri. O pledoarie in favoarea unei lumi mai bune cladita pe sentimente de iubire si compasiune, pe egalitate si efort comun pentru intelegere, adaptare si evolutie spirituala aleasa. Iar daca acest aspect intarzie sa se produca, nu e decat din cauza celor care continua sa-si faca iluzii in singuratate, tanjind la fericirea terestra, traind intr- un libertinaj irelevant si fara finalitate benefica, nici materiala, dar nici spirituala. Iar din punctul meu de vedere, lasand la o parte aspectul jurnalier al acestei carti, tematica abordata si felul in care este scrisa intruneste cu maiestrie un succes literar de care sunt convins. 
  
DUMITRU TALVESCU 

 

LANSARE ANTOLOGIE ESEURI SI MEDITATII

Autor: George Terziu     Publicat in: Confluente Literare, editia nr. 1740, 06 octombrie 2015

 

Lansare antologie INSPIRESCU 
  
Grupul cultural editorial Cervantes- Inspirescu, in perioada urmatoare va edita ANTOLOGIA DE ESEURI SI MEDITATII: ,,IDEI CAPTIVE”. 
  
Antologia ofera maxim 4 pagini, format A4, (10 A5) fiecarui scriitor, scrise in Times  New Roman, font 12, titlul de 14, fara spatiu. 
  
Textele vor fi insotite de o fotografie color a scriitorului, tip portret si cateva date autobiografice, numar de telefon mobil. 
  
Datele biografice nu vor aparea in carte decat in limita mentionata mai sus ! 
  
Termen – ultima zi de trimitere este 20 octombrie 2015. Fiecare co-autor va putea achizitiona oricate exemplare doreste. Cantitatea minima este insa 4 bucati. Nu se percepe in plus decat taxa de transport. 
  
Editura va sprijini prin diverse mijloace mediatizarea antologiei. 
  
Materiale vor fi trimise la Coordonatorul de antologii, POMPILIU COMSA 
  
Tel contact 0726-208251, email: dumi21@hotmail.com 
  
Este necesarǎ comunicarea urmatoarelor date de contact: Nume/ prenume, tel., adresa de email, adresa dvs. in vederea expedierii volumelor. 
  
Avantaje : 
  
-> materialul va fi imprimat pe hartie de calitate; 
  
-> pozele vor fi color, rezolutie de calitate foarte bunǎ, pe ultima coperta 
  
-> dacǎ antologatii vor dori sa- si facǎ o lansare proprie, Editura Inspirescu va oferi sprijin logistic pentru lansare. 
  
-> Antologia va fi mediatizatǎ in Revista Internationalǎ de Culturǎ CERVANTES, in 115 grupuri culturale pe Facebook si la 4000 romani cu preocupari culturale din tara si strainatate . 
  
Mediatizarea va fi realizata si in alte reviste de cultura din tara cu care avem parteneriat. 
  
Adresa de contact suplimentara: email: office@inspirescu.ro 
  
Telefon: 0732407032, George Terziu – manager general grup Cervantes- Inspirescu 
  
Important : 
  
S-au anuntat cativa poeti interesanti pentru a face parte din aceasta antologie printre care cunoscutii autori Minel Tanase, Stefan Baiatu, Cicerone Stanescu, Gheorghe Gurau, Iulian Bostan, Lucian Cristea, Stefan Ambrozie, Violla Arama, Niki Nikiforov, Lucian Muresanu, Mihai Frunza, Petre Rotaru, Aida Zaharia! 

 

“TOAMNA”

Autor: George Terziu     Publicat in: Confluente Literare, editia nr. 1726, 22 septembrie 2015

 

TOAMNA

 

Trec frezii-inebunite prin slovele acestea

Privirea ta strabate aceste drumuri vii

Eu iti intind tacerea , ca sa o prinzi de mana

Si sa plecam prin viata, nebuni ca doi copii.

 

E toamna-n calendare, in suflet primavara

Tacerea ne intinde capcane si naluci

Eu imi urmez uimirea caderilor in teascuri

Cu buze aromate, cu fantezii si nuci.

 

Privirea ta starneste melancolii febrile

Tu imi intinzi privirea firesc, ca si o nada

Mi se furnica gura cand salivez petale

Iar sanii tai pe ramuri asteapta ca sa cada.

 

Sa-nceapa atunci dezmatul, sa-nceapa risipirea

Sa dantuim sagalnic prin zorile de zi

Cu pofta mea de tine, promit sa nu ma satur

Muscand din sanii proaspeti, din nuci si fantezii.

 

 

LANSARE ANTOLOGIE DE PROZA SCURTA

Autor: George Terziu     Publicat in: Confluente Literare, editia nr. 1722, 18 septembrie 2015

 

Lansare antologie INSPIRESCU 
  
Grupul cultural editorial Cervantes- Inspirescu, in perioada urmatoare va edita ANTOLOGIA DE PROZA SCURTA: ,,TOAMNA SE NUMARA PROZELE” 
  
Antologia ofera maxim 4 pagini, format A4, (10 A5) fiecarui scriitor, scrise in Times  New Roman, font 12, titlul de 14, fara spatiu. 
  
Textele vor fi insotite de o fotografie color a scriitorului, tip portret si cateva date autobiografice, numar de telefon mobil. 
  
Datele biografice nu vor aparea in carte decat in limita mentionata mai sus ! 
  
Termen – ultima zi de trimitere este 20 octombrie 2015. Fiecare co-autor va putea achizitiona oricate exemplare doreste. Cantitatea minima este insa 4 bucati. Nu se percepe in plus decat taxa de transport. 
  
Editura va sprijini prin diverse mijloace mediatizarea antologiei. 
  
Materiale vor fi trimise la Coordonatorul de antologii, Elena Stan 
  
Tel contact 0726.351.550 , email: elenalarisastan@yahoo.com 
  
Este necesarǎcomunicarea urmatoarelor date de contact: Nume/ prenume, tel., adresa de email, adresa dvs. in vederea expedierii volumelor. 
  
Avantaje : 
  
-> materialul va fi imprimat pe hartie de calitate; 
  
-> pozele vor fi color, rezolutie de calitate foarte buna, pe ultima coperta 
  
-> dacǎ antologatii vor dori sa- si facǎo lansare proprie, Editura Inspirescu va oferi sprijin logistic pentru lansare. 
  
-> Antologia va fi mediatizatǎ în Revista Internationalǎde Culturǎ CERVANTES, in 135 de grupuri culturale pe Facebook si la 4000 romani cu preocupari culturale din tarǎ si strainatate . 
  
Mediatizarea va fi realizata si in alte reviste de cultura din tara cu care avem parteneriat. 
  
Adresa de contact suplimentara: email: office@inspirescu.ro 
  
Telefon: 0732407032, George Terziu – manager general grup Cervantes- Inspirescu 
  
IN MOMENTUL APARITIEI acestui articol s- au inscris deja 4 autori printre care Dumitru Talvescu (Membru USR) si autorul cunoscutului best seller Marcel Manea.

 

EDITURA INSPIRESCU: O NOUA CARTE INCITANTA!

Autor: George Terziu     Publicat in: Confluente Literare, editia nr. 1711, 07 septembrie 2015

 

“CUVINTE SI EXPRESII ROMANESTI PE INTELESUL TUTUROR  SAU  PACALA SI TANDALA FILOLOGI “
  
Autor Ioan Prigoreanu 
  
Felicitari autorului. Editura a oferit gratuit grafica copertii, vom oferi si ajutor la lansare! 
  
Detalii: 
  
“CUVINTE SI EXPRESII ROMANESTI  PE INTELESUL TUTUROR  sau  Pacala si Tandala filologi” 
  
Preacinstiti cititori, autorul acestei brosuri va propune un exercitiu simplu de filologie. 
  
Ideea i-a fost data de doi prieteni ai sai, personaje foarte cunoscute de toata suflarea romaneasca. 
  
Acesti prieteni i-au cerut permisiunea sa foloseasca spatiul cartuliei pentru a explica unele expresii ale limbii noastre, ca sa fie de folos tuturor si mai ales tinerimii dornica de noi si temeinice cunostinte. 
  
Autorul va face cunostinta cu cele doua personaje : Pacala si Tandala. 
  
Despre Pacala se spune ca e un om glumet, poznas, care se tine de farse (adica pacaleli). 
  
Despre Tandala mare lucru nu se poate spune, pentru ca niciun dictionar serios al limbii romane nu–l ia in seama. A fost gasit totusi un cuvant care s- ar inrudi cu el, dar foarte vag. Este vorba de cuvantul compus Tanda- Manda care vrea sa insemne un lucru confuz, dezordonat. 
  
Autorul nu acorda credit acestui cuvant. El subliniaza ca e destul ca Tandala a gasit un prieten adevarat in Pacala. 
  
In partea a doua a scrierii sale, preacinstitii sai amici au propus un set de rondeluri toate pornind de la un vers, pentru a-i demonstra stradania lor intru inflorirea limbii noastre romanesti. 
  
Lector si prefata: Liliana Terziu 

 

DIN VOLUMUL IN CURS DE APARITIE: “DREPTUL LA NEFERICIRE”, AUTOR LILIANA TERZIU

Autor: George Terziu     Publicat in: Confluente Literare, editia nr. 1707, 03 septembrie 2015

 

“PALARIA CU VOALETA” 
  
Cine si-ar fi inchipuit ca doamna care trece zilnic pe sub balconul apartamentului meu spre si dinspre modestul ei loc de munca, plina de viata si de preocupari zilnice este domnisoara din poza pe care o tin in mani si pe care o privesc cu nedisimulata mirare: Tu esti aici? Esti chiar tu? 
  
Pentru ca domnisoara din fotografia care o reprezinta in urma cu 30 de ani nu are nimic din femeia de astazi decat, poate, trasaturile fiziologice ale chipului obosit de grijile cotidiene. 
  
  
* * 
  
1983… 
  
O localitate banala din Campia Boianului. Si o nunta cu tot ceea ce presupunea ea: mireasa, mire, nasi, cuscrii, invitati, neamuri… 
  
Soarele de toamna invaluie in caldura lui coplesitoare culorile frunzelor aramii sau verzi sau galbene si cuprinde in mrejele lui multimea de oameni participanti la ceremonia si riturile de trecere care au loc cu prilejul casatoriei a doi tineri. 
  
Din mijlocul invitatilor se distinge o tanara codana de 16 ani care face nota aparte, dar nu discordanta fata de ceilalti tineri. Distinctia ei este data nu numai de modul in care este imbracata, dar si de atitudinea pe care o are. 
  
Rochia din catifea mov (aveam sa aflu mai tarziu culoarea, deoarece din fotografia alb- negru nu as fi avut cum sa-mi dau seama) cadea impecabil pe trupul ei adolescentin, dar cladit intr-o forma usor apetisanta, putin extravaganta si de un botticellism consacrat prin The Birth of Venus ( Venus iesind din mare). 
  
Ea nu iesise din mare, ci in lume. 
  
Rochia din materialul greu, plusat si cu textura felina nu se mula pe trupul tanar intr-un mod vulgar, dimpotriva pastra o anumita distanta de formele trupului formand parca un strat de protectie, de aparare impotriva unor priviri prea doritoare. 
  
Peste rochia cu decolteu in V, cabrata usor in talie, isi pusese un bolerou lejer; acesta pastra si el proportiile unui echilibru bine gandit: lungimea se oprea undeva la nivelul taliei, iar maneca era parca desprinsa din tinuta prezidentiala a celebrei Jacqueline Kennedy, oprindu-se acolo unde trebuia, adica intre cot si incheietura mainii. Pentru a sparge monotonia unei tinute prea sobre, boleroul era completat cu un guler-sal si cu garnitura la maneci din matase frantuzeasca cu motive florale pe fond alb cu nuante in care se regasea si culoarea rochiei. 
  
S-ar putea ca aceasta imbracaminte sa para ceva obisnuit, banal; lucrurile nu stau doar asa. Pentru ca nota distinctiva a acestei tinute este data de un alt element sic care ar putea sa para impropriu pentru o domnisoara de varsta adolescentina: o palarie cu voaleta. Nu numai ca intregeste intr-un mod armonios vestimentatia, dar voaleta palariei umbreste putin jumatatea superioara a fetei, punand in valoare frumusetea trasaturilor din jumatatea inferioara a fizionomiei: buzele carnoase si senzuale, barbia rotunda care denota un caracter hotarat, ovalul fetei bine conturat. 
  
Ochii adumbriti de voaleta alba se pot ghici, abia vazuti, ca fiind plini de viata, zambitori si increzatori (doar abia peste cațiva ani acestia insa se vor intrista iremediabil prin pierderea prematura a mamei). 
  
Exuberanta romantica si inedita a acestei fete a ramas suspendata undeva intr-un timp de mult uitat pentru ca, uraganul vietii a purtat-o in valuri neprielnice, vitrege uneori, dar si cu raze de lumina care i-au marcat existenta ca fiecaruia dintre noi. 
  
2015… 
  
Au trecut 32 ani. Domnisoara cu palarie cu voaleta este o femeie obisnuita, intr-un oras banal, cu familie, cu preocupari zilnice obisnuite. Are o viata cu nimic iesită din comun, se imbraca fara sa iasa in evidenta, isi ingrijeste sotul, se ocupa de unicul copil caruia ii acorda o atentie deoasebita pentru realizarea lui. Se insufleteste si devine pasionala atunci cand vorbeste despre medicina. Si despre animalute. 
  
Intrebarea este urmatoarea: cum este posibil ca o femeie cu aspiratii, cu idealuri, cu visuri, cu gusturi estetice iesite din firesc se multumeste cu o existenta fada, intr-un oras fara perspective? 
  
Cum poate sa duca o existenta atat de banala, sa se plafoneze intr- o existenta cotidiana care nu aduce decat mici bucurii, minore satisfactii si un cortegiu intreg de neimpliniri? 
  
Cate femei nu ar fi putut sa fie altcineva, altceva decat ceea ce sunt acum? Si cata putere sa ai sa renunti la visele tale pentru a te dedica vietii de familie cu micile si marile ei satisfactii? Oare se mai gandesc la ceea ce si-au imaginat ca pot realiza? Sunt ele multumite de ceea ce au facut? Ar fi putut intr- o alta situatie conjuncturala mai favorabila sa fie altcineva? Sa se realizeze altfel? 
  
Oare vom putea sti vreodata daca in alte imprejurari am fi fost diferiti de ceea ce suntem acum? Cine hotaraste ceea ce suntem fata de ceea ce am fi putut fi? Destinul? Carma? Dumnezeu? 
  
  
* * 
  
Domnisoara cu palarie si voaleta ar fi trebuit sa fie medic… Poate medic psiholog… sau farmacista… Intr-un oras cu multe lumini si cu multe magazine. Cu multe, multe palarii cu voaleta… 
  
17 febr. 2015 
  
Undeva, intr- un orasel din Campia Boianului 

 

INSPIRESCU – COMUNICAT IMPORTANT!

Autor: George Terziu     Publicat in: Confluente Literare, editia nr. 1704, 31 august 2015

 

Noutati GRUP CULTURAL INSPIRESCU-CERVANTES, luna august 2015   
  
Grup cultural Inspirescu- Cervantes  
Cultura- impreuna!   
  
Vom realiza antologii literare pe urmatoarele teme:  
  
-SF  
-Familie  
-Copii  
-Frumusete  
-Civilizatie  
-Calatorii  
-Sport-turism  
Antologiile vor fi lansate in diverse orase din tara cu ajutorul reprezentantilor nostri!  
  
GRUPUL CULTURAL EDITORIAL CERVANTES – INSPIRESCU cauta pentru imbunatatirea si extinderea activitatii:  
  
-Reprezentanti pentru grupul nostru cultural in zonele unde locuiti/activati  
-Tehnoredactori materiale ( volume de poezii si proza)  
-Corectori pentru carti si reviste  
-Realizatori pagini de web, bloguri, librarii on line  
-Redactori zonali pentru revista Cervantes  
-Traducatori in limbi de circulatie internationala ( franceza, engleza, spaniola, italiana )  
  
DETALII LA CERERE !  
Prezentare:office@inspirescu.ro  
Contact : George Terziu  
Telefon: 0732407032
  
•  Pentru Editura Inspirescu, luati legatura cu Liliana Terziu, 0726178684, gliliana920@gmail.com  
• Pentru Revista Cervantes, luati legatura cu George Terziu, 0732407032, office@inspirescu.ro  
https://www.facebook.com/events/1617839571803767/1617841658470225/ 

 

GEORGE TERZIU

Autor: George Terziu     Publicat in: Confluente Literare, editia nr. 1702, 29 august 2015

 

Dimineata  
  
Bat clopotele lumii prin visele celeste  
Din nou fara speranta se naste- o noua zi  
Neantul cade-n sine rostogolind caderea  
In matematici oarbe si creuzete false  
In falsele tipare ale iubirii false  
Cu intrebari desarte a fi sau a nu fi.  
  
E- asa aproape ora cand totul se va sparge  
Ca vasul figurina din dinastia Ming  
Si cauza risipirii va naste alte cauze  
Interpretari nocturne de infinite spatii  
Iar cerul e o lume de intrebari nebune  
Cand vine dimineata si stelele se sting.  
  
Frumosul ca o taina va risipi cortina  
Acestor dulci cuvinte nescrise intr-o carte  
Iubirea si mirarea , atingerea, sarutul  
Durerea si –mpacarea , caleidoscopul firii  
Impresii scrijelite pe frontispicii mate  
Si-nvingatoare viata va merge mai departe.